GLÓD ZUPELNY

GŁÓD ZUPEŁNY Na czynność dynamiczną pokarmów, zwłaszcza białek, wywiera wpływ układ nerwowy wegetatywny i gruczoły wewnętrznego wydzielenia. Wiemy bowiem, że tarczyca, gruczoły płciowe, przysadka mózgowa, a ta że układ półczulny wpływają na podstawową przemianę materii. Wpływ ten dotyczy także działania swoiście, dynamicznego pokarmów. Wzmożenie procesów przemiany materii przy pożywieniu białkowym jest właściwe każdej komórce ustroju, gdyż w nich rozgrywają się zasadnicze asymilacyjne i dysymilacyjne procesy. Wzmożeniem swoiście dynamicznego działania białka cechują się, wszystkie te stany patologiczne, w których stwierdza się wzmożenie przemiany . Obniżenie działania swoiście dynamicznego pokarmów widzimy zwłaszcza wtedy, kiedy istnieje przekarmienie co, prowadzi do otłuszczenia. Różne czynniki zewnętrzne, a także wewnętrzne wpływają nie tylko na przemianę materii, ale również na swoiście dynamiczne działanie pokarmów. Szczególny wpływ wywiera praca mięśniowa, zwiększająca swoiście dynamiczne działanie pokarmów. [patrz też: mydlo marsylskie, testy alergologiczne kraków, kostniak leczenie ]

Powiązane tematy z artykułem: kostniak leczenie mydlo marsylskie testy alergologiczne kraków